Blogs  (1)

Voorspellen is makkelijk, vooral als het over de toekomst gaat.

U herkent deze uitspraak, maar misschien toch ook weer niet. Het is een variatie op het vaker gehoorde ‘voorspellen is moeilijk, vooral als over de toekomst gaat’. Grappig natuurlijk, maar o zo waar. Ik noem er nog een: ‘één ding is zeker: de toekomst is onzeker’. Ik durf (ja, ja) de voorspelling aan dat onzekerheid voorlopig blijft overheersen. Ik denk dat u het met mij eens bent dat dit een niet zo gewaagde voorspelling is. Voorspellen is makkelijk.

Hoe zal de oorlog in Oekraïne verder verlopen? Hoe gaat de energiecrisis zich ontwikkelen? Komt er een grootschalige voedselcrisis? Wat voor verdere consequenties gaat de oorlog hebben? Blijft de inflatie hoog? En de rente, wat gaat die doen? Hoe houdt de Duitse economie, zo belangrijk voor ons, zich? En dan zijn er nog de vele effecten van de klimaatverandering… En ga zo maar door.

Op al deze terreinen zijn er gezaghebbende deskundigen die een mening hebben. Vaak een goed beargumenteerde mening, geloofwaardig ook. Maar we weten, en de afgelopen tijd heeft ons dat zeker geleerd, dat voorspellen moeilijk is. Aan de ene kant  geldt dat voor het effect van bekende ontwikkelingen, zoals de klimaatverandering, maar natuurlijk zeker ook voor onverwachte gebeurtenissen, zoals de oorlog in Oekraïne. Voorspellen is moeilijk.

Tegelijkertijd leven we nu eenmaal in deze tijd en moeten we omgaan met die onzekerheden. Voor u, als exporteur, financier of adviseur, geldt dat zeker. Elke markt waarmee u zaken doet kent zijn eigen uitdagingen. En die zijn zeer relevant en heel divers. En wat met al deze onzekerheid toch vertrouwen geeft is het feit dat u niet alleen gewend bent om met die onzekerheid om te gaan maar, dat u er ook nog heel goed in bent. Nederlanders, en zeker ook Nederlandse exporteurs, zijn op een goede manier opportunistisch en ook creatief. Dat heeft ons, als klein land, gemaakt tot toch zo’n grote economie. En de maandelijkse cijfers over de groei van de export laten in 2022 toch steeds weer een groei zien. Maar hoe dat verder gaat? Voorspellen is moeilijk.

Zeker in onzekere tijden blijft duiding van de ontwikkelingen en toelichting op de mogelijke scenario’s belangrijk. Onze economen zullen dat blijven doen en we hopen u daarmee in ieder geval begrip en misschien ook toch een beetje houvast te geven. U zult daarom regelmatig op deze plek en ook in vele andere media, onze uitleg en analyses blijven vinden.

En wat we zeker ook blijven doen is u faciliteren bij uw exportdeals en financieringen. We zijn daarvoor en we doen het graag. We zijn mede daarom ook heel blij dat steeds meer start ups, scale ups en andere mkb-bedrijven ons weten te vinden. En ook grote bedrijven blijven we graag steunen. Omdat uw markten steeds veranderen, ontwikkelen we ook regelmatig nieuwe producten of nieuwe mogelijkheden met bestaande producten. Natuurlijk komen we daarmee naar buiten, maar ik adviseer u ook om onze website regelmatig te checken. En als u een vraag hebt of iets met ons wilt bespreken: aarzel niet.

Ik wens u veel wijsheid en veel succes.

 

Share this article on